Hlavnými výhodami konzumácie vlákniny je, že vyvoláva pocit nasýtenia. Neobsahuje takmer žiadnu energetickú hodnotu a pomáha pri chudnutí. Denne sa odporúča prijať zhruba 30 g vlákniny. Pre bežného človeka však môže táto hodnota obsahovať príliš veľké číslo. Priemerný slovenský občan skonzumuje denne okolo 15 g vlákniny. Dôležité je, aby ste si Vy sami otestovali aký denný príjem vlákniny je pre Vaše telo dostačujúci a aký Vám najviac prospieva. Keď ste doteraz konzumovali málo vlákniny snažte sa postupne pridávať do Vášho jedálnička väčšie množstvo. V takomto prípade bude pre Vás šetrnejšia rozpustná vláknina (dužina jablka, zelenina, ovsené vločky, šošovica, hrach atď.).
a) Vláknina dokáže intenzívne prijímať vodu, zväčší tak svoj objem v žalúdku a výsledkom je pocit nasýtenia.
b) Spomaľuje vstrebávanie cukrov a tukov a tým obmedzuje kolísanie cukru v krvi, ktoré navodzuje chute na sladké.
c) Napomáha proti zápche, je nutné však vlákninu zapiť dostatočným množstvom vody.
d) Znižuje Glykemický index danej potraviny, preto radšej jedzte celozrnné pečivo ako pečivo z bielej múky.
Hoci vláknina patrí do zdravého stravovania, konzumácia jej nadbytočného množstva vedie k nedostatočnému vstrebávaniu vápnika a železa. Nezabudnite preto na to, že vlákninu je potrebné dostatočne zapiť.