Môžeme smelo tvrdiť, že trend dnešnej doby je chudnutie a bio strava. Bio jablká, bio paradajky, bio vajcia. To všetko patrí do zdravého stravovania. Čo ale to bio naozaj znamená? Naozaj sa nám oplatí platiť vyššiu sumu za bio potraviny a odkiaľ vlastne vieme, že to je naozaj to bio?
Tak za prvé, za bio ovocie nemôžete označiť každú potravinu, ktorú chcete. Nemôžete dokonca ani svoju zeleninu či ovocie vypestované na vlastnej záhrady označiť ako bio. Prečo? Pretože nevlastníte certifikát eko alebo bio, ktorým sa označujú podľa zákona biopotraviny. Za bio výrobky sa môžu označovať iba tie potraviny, ktoré sú pestované pod prísnym dohľadom legislatívy. Pestovatelia nemôžu používať žiadne látky, ktoré by urýchlili rast alebo vzhľad ich potravín. Naopak napríklad ovocie v supermarketoch bio značkou byť označené nemôže, pretože sa na jeho výrobu používajú prídavné látky pre jeho rýchlejšie vypestovanie za účelom rýchlejšieho zisku. Ako sa hovorí, čas sú peniaze. V tomto prípade to platí dvojnásobne.
V prípade, že si chcete kúpiť pravé a ozajstné bio potraviny musí výrobok obsahovať písomnú skratku bio alebo eko, slovný popis vyprodukované v ekologickom poľnohospodárstve a grafickými značkami: zelené logo s nápisom eko poľnohospodárstvo (slovenské produkty) alebo označenie zelenou zebrou a nápisom BIO produkty ekologického zemědelství pre české produkty. Taktiež pre bioprodukty vyrobené v krajinách európskej únie hľadajte logo zelenej vlajky s bielymi hviezdami.
V prípade bioproduktov si za kvalitu priplatíte. Viete však, že konzumujete niečo čo neškodí Vášmu zdraviu. V prípade, že žijete na dedine a ovocie či zeleninu si pestujete na záhradke sami, najlepšie viete čo konzumujete. Máme hojnosť potravín a slobodnú voľbu. Môžeme konzumovať čo my sami uznáme za vhodné. Nesmieme však zabúdať na to, že rovnako tak sme zodpovední aj za svoje zdravie.