Pečivo patrí už mnoho rokov k základnému stravovaniu človeka. Ešte pred pár rokmi sme tu mali 3 druhy chleba, 2 druhy rožkov a nemali problém si vybrať. Svet a jeho služby sa však rýchlo menia a my sa v tých ponukách niekedy strácame. Dnes si preto predstavíme aké pečivo vyberať a prečo.
Keď nakupujete pečivo musia byť podľa legislatívy u každého z nich uvedené suroviny z ktorých je vyrobené. U balených produktov ich nájdete na zadnej strane výrobku a u čerstvých vedľa jeho názvu. To je ten kľúč s ktorým budeme pracovať.
Pri nákupe chleba sledujte informáciu, aby bol chlieb vyrobený zo žitnej múky. Keď vezmete do ruky žitný chlieb (tmavý) alebo pšeničný (svetlý) tak zistíte, že žitný chlieb bude ťažší. Pretože žitná múka obsahuje viac vlákniny, ktorá nás dokáže zasýtiť na dlhšie obdobie, viac minerálov, vitamínov a vydrží dlhšiu dobu v skladovaní. Zdraviu prospešný je taktiež chlieb žitno-pšeničný, celozrnný a kváskový chlieb.
U pečiva sa snažte vybrať si pečivo zo žitnej alebo celozrnnej múky. Nedajte sa zmiasť slovami celozrnné a cereálne. Celozrnné pečivo je vyrobené z celozrnnej múky, má vyšší obsah vlákniny, minerálnych látok a má vyššiu výživovú hodnotu. Cereálne pečivo znamená, že pečivo môže byť vyrobené zo pšeničnej (bielej múky) alebo kombináciou viacerých druhov múk. V prípade možnosti si teda vyberajte pečivo celozrnné, ktoré je pre Vaše zdravie prospešnejšie.
Biele rožky, tmavé rožky, biele žemle, tmavé žemle, žemle so semiačkami atď. Nedajte sa zmiasť výrobcami. To, že je pečivo tmavé ešte neznamená, že je zdravšie ako tomu bolo pred pár rokmi. Je na ňom použité akurát tak prírodne farbivo a je posypané pár semiačkami. I napriek tomu je vyrobené z bielej múky. Sledujte preto názvy a zloženie výrobkov. Celozrnné pečivo a chlieb zo žitnej múky. To je to najdôležitejšie čo si z dnešného článku potrebujete zapamätať. To je to zdravé stravovanie, ktoré Vám taktiež pomôže schudnúť.