Glykemický index (GI) je ukazovateľ obsahu sacharidov (cukrov) v potravinách. Keď skonzumujete potravinu s vysokým GI nastane u Vás rýchly vzostup krvného cukru a rýchly hlad. Naopak pri konzumácii potravín s nízkym a stredným GI budete zasýtení na dlhšie obdobie a hladina krvného cukru sa bude dvíhať pomaly. Cieľom teda je konzumovať čo najviac potravín z nízkym GI, stredným GI a čo najmenej potravín s vysokým GI.
Potraviny s vysokým GI (obsah GI viac ako 70) patria sem:
alkohol, pivo, sladké nápoje, biele pečivo, croissanty, med, smažené hranolky, chipsy, atď.
Potraviny so stredným GI (obsah GI 50-70) patria sem:
banány, sladké tyčinky, biela ryža, maslové sušienky, pšeničný chlieb, zmrzlina, kukurica, atď.
Potraviny s nízkym GI (obsah do 50) patria sem:
pomaranče, cestoviny, jahody, vlašské orechy, čerešne, rybie prsty, hrozno, atď.
Čo sa týka potravín živočíšneho pôvodu (mäso, vajcia, ryby, syry atď.) ich GI je veľmi nízky až nulový. Mlieko, kefírové mlieka, jogurty obsahujú vo svojej prirodzenej podobe GI 30-40. Ich sladšie verzie môžu mať GI vyšší a to 50-60.
Glykemický index Vám pomôže v otázke ako schudnúť. Nebudete potrebovať žiadne zázračné tabletky na chudnutie, stačí len vedome vnímať aké potraviny konzumujete.